Aktuelt

COPpturer og nedturer fra Glasgow

Det rådet forsiktig optimisme da CCs Marianne Stigset og Benedicte Brinchmann Eie samlet COP-deltakere for å oppsummere klimatoppmøtet i Glasgow. 

Hero Primary Image

COP-møtene er blitt verdens viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima og bærekraft.

FNs generalsekretær sa etter møtet at «Vi banker fortsatt på døra til klimakatastrofe», men optimistene i panelet pekte på at døren fortsatt står på gløtt for 1,5 graders målet.

At USA er tilbake i manesjen, og naturvern tilbake på agendaen, ble trukket frem som sentrale oppturer.

COP ble sammenliknet med et svømmebasseng: «Tidligere har alle svømt i hver sin retning. Nå svømmer alle i samme retning, men i svært ulikt tempo».

I motsetning til tidligere år, var bassenget i år fylt med flere nærings- og finansaktører, som alle har fått en langt mer sentral rolle Finans var med i alle agendaer under COP, og det er et stort ønske om å få inn mer private penger for å finansiere omstilling.

Initiativ som Race to zero – en kampanje av næringsliv, investorer og byer har mål om 50 prosent utslippskutt innen 2030, og First movers Coalition  en «innkjøpsklubb» av land for å gi tydelige signaler om investeringsvilje – er eksempler på dette.

«Arendalsuka ganger 40»

Samtlige deltakerne var enige om at maten på møtet hverken var bærekraftig for kropp, klima eller gane. Enda større skuffelse at matsystemet heller ikke nådde opp på i de politiske diskusjonene. Skal vi nå målene for klima og natur, må vertsnasjonen Egypt servere en bedre matagenda.

Overveldende, var oppsummeringen fra de i panelet som deltok på COP for første gang. Et «Arendalsuka ganger 40», med titusenvis av aktivister, media, politikere og eksperter fra alle verdenshjørner. Inkludert en bestemor som hadde syklet fra Sverige.

Panelet så også fremover mot neste toppmøte, i Egypt neste år. Da skal alle nasjoner oppjustere sine ambisjoner. Norge, og norsk næringsliv, har en jobb å gjøre – ikke minst med å etterleve målene som er satt i dag.

Vi trenger enda flere COPpturer til neste år, om vi skal nå Paris-målet.

Tusen takk til panelet for at dere gav av deres tid og engasjement! Og takk til alle som møtte opp!

Her er panelet som innledet:

  • Thina Saltvedt, sjefsanalytiker i Sustainable Finance i Nordea
  • Stig Traavik, avdelingsdirektør for klima, energi og miljø i Norad
  • Gunhild Stordalen, grunnlegger og arbeidende styreleder i EAT
  • Jeanett Bergan, bærekraftsdirektør i Aker Horizons
  • Guro Steine, konserndirektør kommunikasjon og bærekraft i GK Gruppen
  • Kristina Furnes, kommunikasjonssjef i Grieg Seafood
  • Steffen Kallbekken, forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning