Nyheter

På denne dag – Janis Joplin født

På denne dag i 1943 ble Janis Joplin, en av tidenes største kvinnelige blues- og rockestjerner, født i oljebyen Port Arthur i Texas.

Joplin la ikke skjul på at hun passet dårlig inn i det konservative miljøet i hjembyen, hvor hun ble mobbet og baksnakket: – Jeg var et utskudd. Jeg leste, jeg malte. Jeg hatet ikke niggere.

Etter noen retningsløse år på universitet, dro hun som 20-åring til San Francisco. Hun forsøkte seg innen musikk, men fikk store rusproblemer og dro tilbake til hjembyen. Der gjorde hun et mislykket forsøk på å tilpasse seg et småborgerlig liv, før hun i 1966 fikk tilbud om å komme tilbake til San Francisco og bli vokalist i gruppen Big Brother and the Holding Company.

Hennes voldsomme og rå blues-stemme var helt annerledes enn andre kvinnelige artister og vakte stor oppmerksomhet. Men mens musikkarrieren skjøt fart, falt hun tilbake til en utflytende livsstil preget av tung rusbruk.

Fra 1969 startet hun en kort og intens solokarriere, som kulminerte med innspillingen av albumet «Pearl» året etter. Før platen kom ut, døde hun 4. oktober 1970 av en overdose heroin. Hun ble 27 år.

«Pearl» ble en enorm suksess etter Joplins død, og hun er i dag anerkjent for klassikere som «Me and Bobby McGee», «Piece of My Heart», «Cry Baby», «Move Over» og «Mercedes Benz».

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk rockehelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


På denne dag – Første TV-sending i Norge

På denne dag i 1954, klokken 14.15, gjennomførte NRK den første TV-testen i Norge.

Eksperimentelle TV-sendinger var gjennomført allerede på 1920-tallet, og fjernsynet fikk sitt gjennombrudd da BBC startet regelmessige sendinger i 1936.

Men i Norge hadde man lenge mer enn nok med å skaffe radiodekning til et langstrakt land. Så Norge var i ferd med å komme i bakleksa da TV-prøvesendingene startet nesten 20 år senere.

Daværende kringkastingssjef Kaare Fostervoll (bildet) åpnet sendingen med disse ordene.

– Fjernsynet er det fineste tekniske instrument mennesket har skapt for overføring av synsinntrykk, tanker og stemninger og kan gi opplysning, orientering og verdifulle impulser til enkeltpersoner og til massene, hvor de enn er å finne.

Rundt 50 til 60 gjester var invitert til NRKs kantine for å overvære Fostervolls tale på et fjernsynsapparat.

Svært få andre fikk med seg den første sendingen, og i løpet av det første året etter prøvesendingen, ble det bare bare solgt 38 TV-apparater i Norge.

Først i 1960 startet ordinære norske TV-sendinger. TV-seeingen økte deretter jevnt, og på 1990-tallet overtok TV for papiravisen som den mest brukte mediekanalen. Frem til rundt 2010 så åtte av ti nordmenn på TV hver dag, men de senere årene har bruken falt til rundt to av tre, samtidig som skillet mellom TV og andre digitale kanaler er blitt utvisket.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk TV-helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183