Nyheter

På denne dag – Jernbanens første dødsoffer

På denne dag i 1830 krevde jernbanetrafikken sitt første dødsoffer, under åpningen av den revolusjonerende Liverpool and Manchester Railway.

Dette var verdens første passasjerlinje med damplokomotiv og også den første med gjennomgående dobbeltspor, signalsystem og fast rutetabell.

En rekke kjendiser var med på åpningsturen, blant disse den tidligere britiske forsvarsminister William Huskisson (bildet).

Omtrent halvveis stoppet toget for å fylle vann. Flere av passasjerene gikk av, og Huskisson fikk øye på Arthur Wellesley, Duke of Wellington, krigshelten som slo Napoleon ved Waterloo.

Huskisson gikk bort til Wellington for å hilse, og la ikke merke til at det kom et lokomotiv på sporet ved siden av. Da han oppdaget dette, forsøkte han å komme seg inn i vognen til Wellington, men døren svingte ut, og Huskisson ble truffet av det passerende lokomotivet. Han døde få timer senere.

Ironisk nok førte dødsfallet til ekstra oppmerksomhet om åpningen av jernbanen, ikke bare om farene, men også mulighetene ved moderne jernbanedrift. De påfølgende årene ga en voldsom boom for jernbanen.

Ettertiden har vist at jernbane er blant de aller tryggeste transportmetodene, så Huskisson hadde uflaks da han ble historisk.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og trafikksikker helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


På denne dag – Norges første kvinnelige student

På denne dag i 1882 ble Cecilie Thoresen immatrikulert som Norges første kvinnelige student.

Thoresen ble født på Eidsvold i 1858 i en ressurssterk familie. Hun var en svært aktiv jente, som blant annet hoppet på ski, mildt sagt uvanlig for jenter på den tiden.

Hun begynte på Nissens Pigeskole i Oslo, og i 1879 ønsket hun å ta examen artium for dermed å kunne studere ved universitetet. Men dette var forbeholdt menn. Hun søkte departementet unntak, men fikk avslag.

Thoresen kontaktet da Venstre-politikerne Hagbard E. Berner (grunnleggeren av Dagbladet), som begynte å kjempe for hennes sak. Han fremmet et privat lovforslag som ble vedtatt av Stortinget i mars 1882 og som lot Thoresen få avlegge examen artium og begynne ved Universitetet i Oslo, den gang Det Kongelige Frederiks Universitet.

To år senere, i 1884, kom så en lov som ga kvinner full adgang til universitetet.

Etter hvert ble likestilling viktigere enn studier for Thoresen. I 1884 var hun med på å stifte Norsk Kvinnesaksforening. Sammen med svigerinnen Gina Krog engasjerte hun seg politisk i Venstre, med spesielt fokus på kvinnesak, blant annet kampen for stemmerett for kvinner.

Hennes samfunnsinnsats ble begrenset av at hun ble syk og døde bare 53 år gammel. I ettertid er hun derfor mest kjent som den som åpnet norske universiteter for kvinner.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk universitetshelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183