Nyheter

På denne dag – henrettelsen i Saigon

På denne dag i 1968 publiserte New York Times dette bildet på toppen av førstesiden, noe som ble et vendepunkt for amerikanernes syn på Vietnam-krigen.

Bildet viser den sørvietnamesiske politisjefen Nguyen Ngoc Loan som henretter Nguyen Van Lem, et medlem den kommunistiske opprørsbevegelsen i Saigon (nå Ho Chi Minh-byen). Lem var nettopp pågrepet, mistenkt for å ha drept en sørvietnamesisk offiser, hans kone og barn.

Fotoet av den summariske henrettelsen ble tatt av krigsfotografen Eddie Adams fra Associated Press. Hendelsen ble også filmet av en kameramann fra NBC.

Samtidig hadde opprørerne, støttet av det kommunistiske Nord-Vietnam, startet den bredt anlagte Tet-offensiven mot en rekke sørvietnamesiske byer.

Tet-offensiven og den sjokkerende henrettelsen bidrog til at mange i USA stilte spørsmål ved støtten til regimet i Sør-Vietnam, og president Lyndon B. Johnson begynte snart å se etter en utvei fra krigen.

Da Sør-Vietnam falt i 1975, flyktet Loan til USA. Han åpnet en pizzarestaurant i småbyen Burke i Virginia og holdt en lav profil. Adams mente Loan var blitt urettferdig fordømt for det som skjedde i en ekstrem situasjon, og de to opprettholdt kontakten.

I 1991 måtte Loan stenge pizzarestauranten etter økende oppmerksomhet rundt hans fortid. Adams fortalte at da han besøkte restauranten siste gang, hadde noen skrevet på toalettveggen: «We know who you are, fucker.»

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten summariske henrettelser.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


På denne dag – Clinton lyver om Monica Lewinsky

På denne dag i 1998 holdt president Bill Clinton en pressekonferanse (bildet) og sa: – I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.

Påstander om et forhold mellom presidenten og den da 24 år gamle praktikanten i Det hvite hus hadde sirkulert i media i en ukes tid, og Clinton var under hardt press.

En granskning som egentlig skulle vurdere eiendomstransaksjoner Clinton-paret hadde vært involvert i, hadde utviklet seg til også å granske påstander om seksuell trakassering, og i den forbindelse hadde både Clinton og Lewinsky under ed benektet at noe hadde skjedd mellom dem.

Men samtidig hadde Lewinsky betrodd seg til en kollega, Linda Tripp, som i hemmelighet tok opp telefonsamtalene mellom dem og bidrog til å samle bevis mot presidenten, blant annet en kjole med presidentens DNA på.

Det ble derfor etterhvert klart at presidenten hadde løyet, og i et rettslig avhør i august 1998 innrømmet han en «upassende fysisk relasjon» til Lewinsky.

I tillegg sto flere kvinner frem og hevdet at Clinton hadde begått overgrep mot dem.

Det ble deretter reist riksrettssak mot presidenten for å ha løyet under ed og dermed motarbeidet rettsvesenet, men han ble til slutt frikjent av Senatet.

I en separat sak ble Clinton imidlertid ilagt en bot for å ha gitt villedende vitnemål om Lewinsky, og han fikk sin advokatlisens i hjemstaten suspendert i fem år.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten upassende fysiske relasjoner.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183