Nyheter

På denne dag – Statsministerens selvmord

På denne dag i 1888 skjøt Ole Richter seg etter å ha bli tvunget til å trekke seg som norsk statsminister i Stockholm.

Juristen Ole Richter kom fra en velstående bondefamilie på Inderøy i Trøndelag og ble en sentral, moderat politiker i partiet Venstre.

I 1884 overtok Venstres Johan Sverdrup som statsminister i det som er betegnet som parlamentarismens gjennombrudd i Norge. Ole Richter ble norsk statsminister i Stockholm. Denne stillingen var underordnet statsministeren i Kristiania, men et viktig bindeledd til unionskongen i Stockholm.

Regjeringen var imidlertid preget av konflikter, og forholdet mellom Sverdrup og Richter ble elendig. Dette fortalte Richter om i et brev til sin venn, dikteren Bjørnstjerne Bjørnson.

Dette ble fatalt, for i en 17. mai-tale i 1888 tok Bjørnson et voldsomt oppgjør med Sverdrup og sa at han var kjent med kritiske røster i regjeringen. Som bevis brukte Bjørnson det fortrolige brevet fra Richter.

Richter var plaget av depresjoner etter at hans kone døde noen år tidligere og følte seg dypt sviktet etter det han kalte Bjørnsons «snikmord».

Han gikk av som statsminister i Stockholm 6. juni. Planen var å flytte hjem til Trøndelag, og han begynte å pakke. Men den 15. juni skjøt han seg ved skrivebordet i arbeidsværelset i Stockholm, et skrivebord som i dag står i statsministerboligen i Oslo.

Selvmordet førte til mye selvransakelse, og Bjørnson behandlet senere temaet i skuespillet «Paul Lange og Tora Parsberg».

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og parlamentarisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


På denne dag – Slaget som endret arbeidslivet

På denne dag i 1931 stod Menstad-slaget, Norges mest dramatiske arbeidskonflikt.

Inngangen til 1930-tallet var preget av arbeidsløshet og bitre fronter, og 1931 skulle bli det mest konfliktfylte året i moderne norsk arbeidsliv, med en rekke streiker og en massiv lockout fra arbeidsgiversiden.

Det storpolitiske bakteppet var dramatisk, med revolusjonære kommunister inspirert av Sovjetunionen på den ene siden og en høyreside oppildnet av Hitlers fremmarsj på den andre ytterfløyen. Etter et regjeringsskifte i mai ble den fremtidige nazilederen Vidkun Quisling forsvarsminister i en Bondeparti-regjering.

Klimakset kom i juni ved Norsk Hydros havneanlegg på Menstad mellom Skien og Porsgrunn. Her var arbeiderne enten i streik eller utestengt, mens en del uorganiserte kontraktsarbeidere fortsatte arbeidet, noe som ble oppfattet som streikebryteri.

Den 8. juni marsjerte protesttog fra Skien og Porsgrunn til Menstad, og det brøt ut et voldsomt slagsmål med en politistyrke ved anlegget. Flere ble alvorlig skadet før politifolkene ble jaget på flukt. Etter å ha bevæpnet seg, gjorde politiet seg klar for et endelig oppgjør, men demonstrantene valgte til slutt å snu og gå i et triumftog gjennom Menstad.

Spenningen var likevel ikke over. Hæren ble sendt inn, og fire marinefartøyer dirigert inn Skiensfjorden.

20 arbeidere ble dømt til fengsel eller bøter etter Menstad-slaget. Dramaet bidrog trolig til at mer moderate krefter vant frem på begge sider av konflikten, og i 1935 ble den første hovedavtalen mellom partene i arbeidslivet inngått, ofte kalt arbeidslivets grunnlov.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og konfliktfri helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183