Nyheter

På denne dag – Gasskammeret tas i bruk

På denne dag i 1924 ble et gasskammer første gang brukt som henrettelsesmetode.

Gee Jon (bildet) var medlem av den kinesiske mafiaorganisasjonen Hip Sing Tong i California og ble dømt til døden for drap på et medlem av en konkurrerende gjeng i nabostaten Nevada. Da dommen falt, hadde Nevada nettopp godkjent gasskammeret som henrettelsesmetode, inspirert av bruken av krigsgass under første verdenskrig.

Gees advokater mente bruken av gass var i strid med den amerikanske grunnlovens forbud mot «cruel and unusual punishment», men vant ikke frem. Ideen var tvert om at gass skulle være en mer human henrettelsesmetode enn skyting eller henging.

Det første forsøket på å henrette Gee var imidlertid mislykket. Man forsøkte å pumpe cyanidgass inn i cellen hans mens han sov, men gassen lekket ut og forsøket måtte avbrytes.

Derfor ble det bygd et eget gasskammer for formålet, og henrettelsen ble gjennomført der. Deretter ble metoden tatt i bruk av flere amerikanske delstater.

Siden ble gasskamrene videreutviklet av nazistene i Tyskland, som brukte disse i industriell skala for å drepe millioner av jøder, romfolk, funksjonshemmede, homofile og andre fanger.

Det har også vært meldt om sporadisk bruk av gasskamre i andre land, som Sovjetunionen og Nord-Korea, men gass er nå offisielt ikke i bruk som henrettelsesmetode utenfor USA. Her kan dødsdømte selv velge gass i California og Arizona, men metoden har i praksis ikke vært brukt siden 1999.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og gassfri helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


På denne dag – Neger var med

På denne dag i 1962 trykket Aftenposten det som i ettertid er blitt en av Norges mest latterliggjorte avistitler: «Første persontog til og fra Bodø i dag – neger var med».

Bakgrunnen for Aftenpostens reportasje var at Bodø stasjon nylig var tatt i bruk som Nordlandsbanens nordligste stasjon. Godstrafikken var allerede i gang, men 1. februar gikk det første persontoget.

Dette var en stor mediebegivenhet, og det var altså her Aftenpostens utsendte fant sin egen vinkling i form av en «neger».

I ettertid har tittelen ofte blitt fremhevet som både komisk og pinlig, og som en indikasjon på hvor mye det norske samfunnet har endret seg i tiårene som er gått siden Aftenpostens oppslag.

I ettertid har NRK bedrevet gravejournalistikk og funnet ut at den eksotiske togpassasjeren trolig var musikeren Alberto Gemerts, som skulle spille på danserestauranten Monty i Bodø med sitt orkester «Alberto y sus Muchachos».

Gemerts var fra den tidligere nederlandske kolonien Surinam i Sør-Amerika og hadde skapt seg en musikerkarriere i Nederland. Her kan du høre musikken til Alberto Gemerts.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg med smektende negermusikk.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183