På denne dag: Verdens første krim

På denne dag i 1841 publiserte Edgar Allan Poe (bildet) det som er blitt kalt verdens første detektivhistorie.

Etter en mislykket militærkarriere hadde Poe etablert seg som litteraturkritiker, poet og forfatter da han skrev krimnovellen «Murders in the Rue Morgue» for Graham’s Magazine.

Historien handler om et brutalt drap på to kvinner i Paris og introduserer privatdetektiven C. Auguste Dupin, som løser saken med skarp analyse, i likhet med senere krimhelter som Hercule Poirot, Miss Marple og Sherlock Holmes.

Riktignok har historien en stor svakhet som krim betraktet: Det er komplett umulig for leseren på egen hånd å tenke seg frem til hvem som har utført drapet; det viser seg til slutt å være en orangutang.

Til tross for litterær suksess gikk det nedoverbakke med Poe, spesielt da hans kone døde av tuberkulose. Han fikk alkoholproblemer, og døde i 1849, bare 40 år gammel, under omstendigheter som kunne passe i en krimbok: Han ble funnet i forvirret tilstand i Baltimore, i klær som trolig ikke var hans egne. Han var ute av stand til å gjøre rede for seg og døde fire dager senere.

Selv etter hans død ble det drama. En bekjent, Rufus Wilmot Griswold, skrev en biografi som fremstilte Poe i et elendig lys, som en umoralsk og gal narkoman. Det viste seg senere at dette i stor grad var oppdiktet, men fremstillingen preget Poes ettermæle.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk krimhelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183