På denne dag: En feministisk rebell

På denne dag i 1759 ble Mary Wollstonecraft født. Med radikale skrifter og opprørsk levesett ble hun et tidlig feministisk ikon.

Wollstonecraft ble født i en velstående familie i London, men faren var alkoholisert og voldelig, og som tenåring sov hun utenfor morens soveromsdør for å beskytte henne.

Da hun flyttet hjemmefra, begynte hun som lærer og etter hvert forfatter og ble med i et radikalt miljø inspirert av den franske revolusjonen.

I 1792 ga Wollstonecraft ut sin mest kjente bok «A vindication of the Rights of Woman», av mange holdt som verdens første feministiske bok. I boken legger hun spesielt vekt på betydningen av utdanning for kvinner.

Deretter dro hun til Frankrike, hvor hun innledet et forhold til en amerikansk eventyrer, Gilbert Imlay, som hun fikk en datter med.

Hun skrev også en populær reiseskildring etter å ha reist rundt i Norden, «Letters Written in Sweden, Norway, and Denmark». Denne reisen foretok hun for å få kontroll på et skip som var stjålet fra Imlay.

Forholdet til Imlay endte imidlertid bittert, og hun forsøkte to ganger å begå selvmord.

Livet endret seg til det bedre da hun giftet seg med forfatteren William Godwin, men lykken varte bare noen måneder. Mary Woolstonecraft døde i 1797, bare 38 år gammel, av komplikasjoner etter å ha født sin andre datter.

Denne datteren, Mary Godwin, giftet seg med dikteren Percey Bysshe Shelley, og som Mary Shelley ga hun ut den klassiske grøsseren «Frankenstein».

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og feministisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183