På denne dag – Verdens første spillmillionær

På denne dag i 1889 ble Charles B. Darrow (bildet) født i Philadelphia. Han var den første som ble millionær på spillutvikling, etter å ha patentert Monopol-spillet.

Ideen til Monopol kom da Darrow etter børskrakket i 1929 mistet jobben og måtte skaffe seg et nytt levebrød. Han hadde sett ulike hjemmelagede spill som lignet på Monopol, og baserte sitt spill på disse.

Sammen med familien begynte Darrow å lage Monopol-spill hjemme, og gradvis ble produksjonen profesjonalisert.

I 1934 forsøkte han å selge spillet til spillgiganten Parker Brothers, som avviste spillet som for komplisert, for teknisk og for langvarig. Men da Darrow fikk større og større suksess på egen hånd, ombestemte Parker Brothers seg året etter og gjorde Darrow til millionær.

Det er ironisk at Darrow ble rik på et spill som oppmuntrer deltakerne til å skaffe seg monopol og drive motspillerne konkurs.

De hjemmelagde spillene han kopierte, var nemlig i stor grad basert på spillet Landlord’s Game, som var utviklet av Lizzie G. Magie nesten 30 år tidligere. Magie hadde utviklet sitt spill for å vise umoralen til grådige gårdeiere og spekulanter og argumentere for hardere beskatning av eiendom.

Magie hadde patentert sitt spill før Darrow, men det ble aldri gjort noe forsøk på å forsvare dette patentet mot Parker Brothers.

Mer enn 200 millioner Monopol-spill skal være solgt, i ulike språkversjoner, og dette er det mest utbredte av alle brettspill med kjent opphav.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk spillhelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183