På denne dag – Vedens første atomreaktor

Illustrasjon: John Cadel/Chicago History Museum

På denne dag i 1942 begynte byggingen av verdens første atomreaktor på en squashbane under en forlatt fotballtribune.

Det hadde lenge vært forsket på splitting av atomer, men utsiktene til atomvåpen satte fart på arbeidet under andre verdenskrig.

Høsten 1942 samlet en gruppe seg på University of Chicago under ledelse av italieneren Enrico Fermi, som hadde vunnet Nobelprisen i fysikk i 1938, for å gå fra teori til praksis.

Gruppen informerte verken universitetsledelsen eller byens myndigheter om at de ville bygge en atomreaktor midt i storbyen Chicago – for de visste svaret ville blitt nei.

Reaktoren, som fikk navnet Chicago Pile-1, ble bygget under en ubrukt fotballtribune på universitetsområdet. Den bestod av 45.000 grafittblokker som totalt veide nesten 400 tonn samt 5 tonn uran og 45 tonn uranoksid.

Den eneste kontrollmekanismen var staver dekket med kadmium, som kunne trekkes ut for å sette i gang en kjernereaksjon og settes inn igjen for å stoppe den. Reaktoren hadde ingen ingen kjøling og ingen skjerming.

Etter to ukers arbeid lyktes gruppen med å starte en kjernereaksjon (illustrasjon). Prosessen skapte nok strøm til å drive en lyspære og fikk fortsette i noen minutter før kontrollstavene ble satt inn igjen. Deretter feiret vitenskapsfolkene med en flaske Chianti, som de delte i pappkrus.

Erfaringene fra Chicago Pile-1 ble videreført i det topphemmelige Manhattan-prosjektet, som resulterte i atombombene over Hiroshima og Nagasaki. Men Chicago-reaktoren var også startskuddet for atomkraft som sivil energikilde.

Enrico Fermi døde av kreft i 1954, trolig på grunn av stråling under forskningsarbeidet.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og kjernefysisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183