På denne dag – Troll-bilen lanseres

På denne dag i 1956 ble Troll, den første norskproduserte bilen, for første gang vist frem.

I etterkrigsårene var bilsalget i Norge rasjonert for å begrense importen. Den oppdemmede etterspørsel førte til at prisene for brukte biler var mye høyere enn for nye.

I denne situasjonen fikk Per Kohl-Larsen, som egentlig var agronom og hadde bodd mange år i Afrika, ideen om norsk bilproduksjon.

Ideen ble til Troll, en 2-dørs sportslig utseende coupe med glassfiberkarosseri og en totaktsmotor på 30 hestekrefter. Produksjonen ble startet i tettstedet Lunde i Telemark, og den første kunden fikk bilen sin i mai 1957.

Prosjektet var i utgangspunktet preget av mer entusiasme enn realisme. Det var for eksempel vanskelig å rekruttere folk med kunnskap om bilproduksjon i Lunde.

Men det var staten som definitivt punkterte Troll-drømmen. Dels hadde nok politikere og byråkrater lite tro på prosjektet, men det spilte også inn at Norge hadde inngått avtaler med Sovjetunionen og andre østblokkland om å eksportere norsk fisk i bytte mot importerte biler, og norske myndigheter ville ikke sette disse avtalene i fare.

Kohl-Larsen fikk derfor bare lov til å selge 15 biler i Norge under rasjoneringsregimet. Dette gjorde det umulig å reise kapital til å satse videre, og i 1958 gikk Troll konkurs etter å ha produsert fem biler. En av disse er utstilt på Norsk Vegmuseum, ved Hunderfossen Familiepark (bildet).

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og trolsk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183