På denne dag – Tidenes børskrakk

På denne dag i 1987 – Black Monday – inntraff tidenes største børsfall.

Utover 1980-tallet hadde USAs økonomi fosset frem, drevet av fallende rentenivå og skattekutt. Dette sendte børsene oppover, både i USA og internasjonalt.

Det var få skyer å se på børshimmelen. Og akkurat da smalt det høyere enn noensinne.

Det begynte med at Dow Jones-indeksen falt nesten 5 prosent fredag 16. oktober. Så, da de amerikanske børsene åpnet mandag 19. oktober, datt bunnen ut av markedet.

Nyutviklede dataprogrammer var satt opp for å selge hvis kursene falt under visse nivåer, men samtidig var aksjehandelen fortsatt i stor grad manuell, og traderne på børsgulvet klarte ikke å håndtere alle salgsordrene. Dette skapte ytterligere usikkerhet, og utløste nye salgsrunder.

Til slutt falt Dow Jones-indeksen nesten 23 prosent denne ene dagen. Det er det klart største fallet på en enkelt dag for det amerikanske aksjemarkedet. De tre neste plassene på listen kom under det store krakket i 1929. Den verste enkeltdagen under finanskrisen i 2008, da Lehman Brothers gikk konkurs 15. september, kommer først på niendeplass, med et fall på snaut 8 prosent.

På grunn av tidsforskjellen kom den fulle effekten av krakket i 1987 til Europa og Norge på tirsdag. Da falt Oslo Børs 20 prosent.

Selv om Black Monday er tidenes verste børsdag, ble ettervirkningene av 1987-krakket begrenset. Sentralbankene pøste penger inn i markedene, og børsene begynte raskt å hente seg inn igjen. Black Monday ga tidenes børspanikk, men utviklet seg ikke til en finansiell krise.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten krakk.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183