På denne dag – Statsministerens selvmord

På denne dag i 1888 skjøt Ole Richter seg etter å ha bli tvunget til å trekke seg som norsk statsminister i Stockholm.

Juristen Ole Richter kom fra en velstående bondefamilie på Inderøy i Trøndelag og ble en sentral, moderat politiker i partiet Venstre.

I 1884 overtok Venstres Johan Sverdrup som statsminister i det som er betegnet som parlamentarismens gjennombrudd i Norge. Ole Richter ble norsk statsminister i Stockholm. Denne stillingen var underordnet statsministeren i Kristiania, men et viktig bindeledd til unionskongen i Stockholm.

Regjeringen var imidlertid preget av konflikter, og forholdet mellom Sverdrup og Richter ble elendig. Dette fortalte Richter om i et brev til sin venn, dikteren Bjørnstjerne Bjørnson.

Dette ble fatalt, for i en 17. mai-tale i 1888 tok Bjørnson et voldsomt oppgjør med Sverdrup og sa at han var kjent med kritiske røster i regjeringen. Som bevis brukte Bjørnson det fortrolige brevet fra Richter.

Richter var plaget av depresjoner etter at hans kone døde noen år tidligere og følte seg dypt sviktet etter det han kalte Bjørnsons «snikmord».

Han gikk av som statsminister i Stockholm 6. juni. Planen var å flytte hjem til Trøndelag, og han begynte å pakke. Men den 15. juni skjøt han seg ved skrivebordet i arbeidsværelset i Stockholm, et skrivebord som i dag står i statsministerboligen i Oslo.

Selvmordet førte til mye selvransakelse, og Bjørnson behandlet senere temaet i skuespillet «Paul Lange og Tora Parsberg».

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og parlamentarisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183