På denne dag – Raidet som endret finansbransjen

På denne dag i 1988 vant investeringsselskapet KKR oppkjøpskampen om konglomeratet RJR Nabisco – et vannskille i finansverdenen.

RJR Nabisco bestod av en rekke virksomheter innen matvarer og tobakk. Konglomeratet var uoversiktlig og børsutviklingen dårlig. Selskapet ble også kritisert for overdådige lønninger og frynsegoder for toppledelsen.

Høsten 1988 ønsket ledelsen å organisere et oppkjøp av selskapet, men dette ble spolert av et konkurrerende bud fra investeringsselskapet KKR, som vant frem etter en episk kamp, sparket toppledelsen, splittet opp RJR Nabisco og solgte enkeltdelene.

KKR ble etablert da Henry Kravis (bildet), George R. Roberts og Jerome Kohlberg i 1976 forlot investeringsbanken Bear Stearns for å rendyrke lånefinansierte oppkjøp av selskaper som kunne utvikles og forbedres før de ble solgt videre.

KKR ble en pioner innen det som i dag kalles private equity, og raidet på RJR Nabisco gjorde firmaet til et symbol på en ny og langt mer aggressiv finansbransje på 1980-tallet, i stor grad basert på bedre tilgang til risikovillig lånekapital gjennom såkalte «junk bonds».

Raidet på RJR Nabisco var historiens til da største oppkjøp og ble blant annet til en suksessfull bok: Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco. Denne ble også filmatisert.

KKR har fortsatt å vokse og har i dag rundt 1300 ansatte og 200 milliarder dollar under forvaltning. Kohlberg er død, men Kravis og Roberts er fortsatt aktive i virksomheten.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten barbarer ved porten.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183