På denne dag – Provokatøren Lenny Bruce dør

På denne dag i 1966 døde standup-komikeren Lenny Bruce av en overdose etter å ha tøyd ytringsfrihetens grenser i årevis.

Lenny Bruce ble født i 1925 i en jødisk familie i New York. Han vervet seg i marinen under andre verdenskrig, men fikk sparken etter å ha holdt et show for mannskapet i kvinneklær.

Etter krigen forsøkte han å slå seg opp som komiker, men fikk ikke noe stort navn før han på slutten av 50-tallet begynte å fremføre materiale som tøyde datidens moralgrenser, med fokus på tabuer som sex, dop, religion og rasespørsmål.

Temaene og språket, kombinert med egen stoffbruk, førte til en rekke arrestasjoner i forbindelse med opptredener, som politiet mente omfattet utuktig ordbruk (bildet).

I 1964 ble han dømt til fire måneders straffarbeid. Han ble løslatt mot kausjon i påvente av en anke, og fortsatte å opptre. Men han ble mer og mer preget av motgang og stoffbruk, gikk personlig konkurs og fremførte monomane forsvarstaler fra scenen.

Bruce døde av en overdose heroin før anken i saken om utuktig språkbruk var avgjort.

I ettertid ble han et viktig kulturelt symbol for kampen for utvidet ytringsfrihet utover 1960-tallet. Filmen «Lenny» fra 1974, med Dustin Hoffman i hovedrollen, bidrog sterkt til å befeste denne posisjonen.

I 2003 ble Bruce, 37 år etter sin død, formelt benådet av New York-guvernør George Pataki.

Lenny Bruce, som sa: – There are no dirty words, only dirty minds.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk standuphelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183