På denne dag – P-pillen til salgs

På denne dag i 1960 ble p-pillen for første gang solgt som prevensjon i USA og bidrog til det som er blitt kalt den seksuelle revolusjon.

Utviklingen av p-pillen skjøt fart etter at biologen Gregory Pincus i 1951 møtte prevensjonsforkjemperen Margaret Sanger, som igjen sørget for støtte fra den velstående og innflytelsesrike kvinnesaksforkjemperen Kathrine McCormick. Et forskningsprosjekt ble finansiert, og arbeidet pågikk utover 1950-tallet, på en tid da salg av alle former for prevensjon fortsatt var ulovlig i mange amerikanske delstater.

Hormonpiller ble mot slutten av 50-tallet godkjent for å regulere uregelmessige menstruasjon og lignende problemer, men ikke som prevensjonsmiddel. Pakningen hadde imidlertid en advarsel om at medikamentet ville forhindre graviditet, og denne bieffekten ble også omtalt i media. Dette førte til en voldsom økning i kvinner som hevdet de hadde uregelmessig menstruasjon.

Men i mai 1960 fikk farmasiselskapet G.D. Searle (nå en del av Pfizer) godkjent produktet Enovid som prevensjonsmiddel, og kort tid etter var det på markedet med det formålet.

Pillen møtte motstand, både av moralsk og medisinsk art, men den ble raskt populær, i den grad at alle forstod hvilken pille man snakket om når man brukte uttrykket «the pill».

Til Norge kom p-pillen i 1967. Den norske betegnelsen er egentlig en forkortelse for Pincus-pillen, etter oppfinneren.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk prevensjonshelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183