På denne dag – Oljealderen innledes

På denne dag i 1908 ble oljealderen innledet i Midtøsten med et stort funn ved byen Masjed Soleyman i Iran.

William Knox D’Arcy (bildet), som hadde tjent en formue på gruvedrift i Australia, ønsket å lete etter olje i Iran, og i 1901 fikk han en seksti års enerett til petroleumsvirksomhet i størstedelen av landet.

Letingen pågikk i årevis, men våren 1908 var prosjektet i store økonomiske problemer og D’Arcy nær konkurs. Det ble sendt et brev til lederen for boreoperasjonen om å avslutte arbeidet, men mens brevet var i posten, ble det store funnet gjort.

Oljeavtalen var kontroversiell fra første stund og bidrog til krav om demokrati i Iran og til at det ble etablert et parlament. Det ble ført langtrukne forhandlinger for å oppnå bedre betingelser for Iran. I 1933 ble en reforhandlet avtale inngått, men også denne ble oppfattet som urettferdig, og i 1951varslet den nyvalgte statsministeren Mohammed Mossadegh at oljeindustrien ville bli nasjonalisert.

Dette førte til at USA og Storbritannia støttet et kupp som avsatte Mossadegh og styrket sjah Mohammed Reza Pahlavi, som styrte frem til den iranske revolusjonen i 1979.

Iran er i dag en av verdens ledende oljeprodusenter, og fem av de ti største produsentlandene ligger i Midtøsten. Selskapet som ble etablert for å kommersialisere D’Arcys funn i Iran, Anglo-Persian Oil Company, ble et av verdens største oljeselskaper – i dag under navnet BP.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk petroleumshelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183