På denne dag – Offiseren som prøvde å drepe Hitler

På denne dag i 1944 overlevde Adolf Hitler et attentat med kodenavnet Operasjon Valkyrie.

Hitler var utsatt for en rekke attentatplaner, men den som var nærmest å lykkes var organisert av sentrale offiserer som var overbevist om at Tyskland ville tape krigen og at Hitler stod i veien for fredsforhandlinger.

Attentatet ble gjennomført av den 36-årige obersten Claus von Stauffenberg (på bildet med sin kone) ved Hitlers hovedkvarter Wolfsschanze, «Ulvehiet», i dagens Polen.

Von Stauffenberg hadde en veske med to bomber. Han begynte å armere bombene, men slet med å få det til fordi han manglet høyre arm og to fingre på venstre hånd etter en krigsskade.

Han rakk derfor bare å klargjøre den ene bomben før han ble kalt inn til møte med Hitler. Han satte vesken med den tidsinnstilte bomben under bordet, unnskyldte seg og forlot rommet.

Von Stauffenberg observerte eksplosjonen på avstand, var sikker på at føreren var død og fløy til Berlin, hvor han ble møtt med nyheten om at Hitler hadde overlevd.

Grunnen var trolig at bombevesken var blitt dyttet på slik at Hitler ble delvis skjermet av et tykt bordben under det massive møtebordet, samtidig som møtet var flyttet fra en underjordisk bunker, hvor effekten ville vært sterkere, til et luftig møterom.

Stauffenberg ble henrettet. Det samme ble nesten 5000 andre soldater, offiserer og sivile. «Ørkenreven» Erwin Rommel, den legendariske sjefen for Afrikakorpset, ble tvunget til å begå selvmord etter mistanke om delaktighet.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og antinazistisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183