På denne dag – Norges første kinoforestilling

På denne dag i 1896 ble Norges og Nordens første kinoforestilling gjennomført på Circus Varieté i Kristiania.

I 1894 hadde de franske brødrene Auguste og Louis Lumiere utviklet et kombinert filmkamera og fremviser, og de begynte året etter å arrangere fremvisning av korte filmsnutter.

I Norge var det derimot et tysk brødrepar, Max og Emil Skladanowsky, som stod for kinodebuten, med sin egen teknologi. De viste et femten minutters program med ulike kuriøse stumfilmer, blant annet «Das boxendes Känguruh» (bildet). Det skjedde på scenen Cirkus Varieté, som var en del av det store forlystelsesområdet Christiania Tivoli, som lå mellom Stortingsgaten og dagens Klingenberg Kino.

Skladanowsky-brødrene var på turné med forestillingen, som først var blitt vist i Berlin.

Året etter kom også brødrene Lumiere til Kristiania for å vise film i samme lokale.

Det første permanente kinolokalet i Kristiania ble åpnet i 1904 i Stortingsgata. Det het Kinematografteatret, eller «Tolv’ern» på folkemunne. Noe senere samme år kom den første kinoen i Bergen. Stavanger fulgte året etter, og i 1906 ble det åpnet kinoer i Trondheim og Kristiansand.

Kino ble raskt populært, og i 1911 var det hele 21 kinoer i Oslo.

Kinoeksplosjonen førte til bekymring over effekten på sedeligheten og offentlig orden. I 1913 kom den første kinoloven, og Statens Filmkontroll, nå en del av Medietilsynet, fikk myndighet til å forhåndssensurere filmer.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og cinematisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183