På denne dag – Marconi søker radiopatent

På denne dag i 1896 søkte Guglielmo Marconi (bildet) patent på radioen.

Marconi ble født i 1874 i en velstående familie i Bologna i Italia. Han tok teknisk utdannelse og begynte å eksperimentere med utstyr basert på radiobølgeforskning gjort av den tyske fysikeren Heinrich Rudolf Hertz.

Marconi prøvde å få italienske myndigheter engasjert, men uten hell, og i 1896 flyttet han til London. Her var interessen større, blant annet fra postvesenet, og Marconi sendte inn sin første patentsøknad.

Samtidig arbeidet han videre for å videreutvikle ideen. I 1897 fikk han innvilget sitt patent og etablerte Marconi Company for å kommersialisere prosjektet, og i 1909 fikk han Nobel-prisen i fysikk.

På den tiden fungerte radio som en trådløs telegraf, som sendte morsekoder, ikke tale. Men oppfinnelsen viste seg likevel svært verdifull, spesielt for kommunikasjon med skip. Blant annet brukte man nyutviklet radioutstyr fra Marconi til å sende nødmeldingene fra Titanic i 1912.

Selv om Marconi var en pioneer innen radio, var han sent ute med å se potensialet som massemedium for tale og musikk.

Etterhvert er også hans rolle som den viktigste oppfinneren av radio blitt med omdiskutert, og bidragene til andre, som Nikola Tesla, blir også vektlagt i større grad.

Marconis ettermæle er også svekket av at han utover 1920-tallet ble en ivrig støttespiller for det italienske fascistpartiet.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk radiohelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183