På denne dag – Maos enke arresteres

På denne dag i 1976 ble Mao Tse-tungs enke Jiang Qing og resten av den såkalte «firerbanden» arrestert. 

Jiang Qing giftet seg med Mao i 1938, og var da hans fjerde kone. Hun hadde bakgrunn som skuespiller (blant annet i rollen som Nora i «Et dukkehjem») og medlem i den kommunistiske undergrunnsbevegelsen.

Som Maos ektefelle fikk hun en sentral plass som frontfigur for den mest radikale delen av kommunistpartiet, spesielt under Kulturrevolusjonen på slutten av 1960-tallet.

Da Mao døde i 1976, oppstod det et maktvakuum. Den moderate Deng Xiaoping var blitt fjernet fra alle sine maktposisjoner tidligere på året. Til slutt stod den noe anonyme Hua Guofeng frem som partiets leder, og på kvelden den 6. oktober ble Jiang Quing og hennes krets brått og overraskende arrestert.

Dermed var veivalget gjort for Kina. Deng Xiaoping kom tilbake til makten og styrte landet i mer markedsøkonomisk retning, selv om den politiske kontrollen forble hos kommunistpartiet.

Jiang og hennes krets ble stilt for retten og holdt ansvarlig for overgrepene under Kulturrevolusjonen. Under rettssaken viste Jiang ingen anger og hevdet hun bare gjennomførte Maos politikk:

– Jeg var formanns Maos hund. Jeg bet dem han ba meg bite.

Jiang ble dømt til døden, men straffen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. Hun begikk selvmord i 1991.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og maoistisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183