På denne dag – Malcom X ble født

På denne dag i 1925 ble Malcolm Little, senere Malcolm X, en radikal forkjemperen for sorte amerikanere, født.

Malcolms foreldre var borgerrettighetsforkjempere, noe som førte til at hvite rasister brente ned familiens hus i byen Lansing i Michigan da Malcolm var fire. To år senere døde faren. Offisielt ble han overkjørt av en trikk, men familien var overbevist om at han ble drept av rasister. Moren fikk psykiske problemer, og Malcolm og søsknene ble spredd i ulike fosterhjem.

Oppveksten ble preget av kriminalitet, og under et fengselsopphold kom han i kontakt med Nation of Islam, en organisasjon som kombinerte islam med tro på at sorte er en overlegen rase som aldri kan leve i fred med hvite.

Samtidig skiftet han navn fra Malcolm Little til Malcolm X. Han anså Little som et slavenavn, og X-en skulle symboliserte hans tapte afrikanske navn.

Etterhvert ble han Nation of Islams mest kjente ansikt utad og rekrutterte også bokseren Cassius Clay, senere Muhammad Ali, som medlem.

Men i 1964 brøt Malcolm med Nation of Islam, blant annet på grunn av det han anså som dobbeltmoral hos ledelsen. Han dro på pilegrimsreise til Mekka, ble en mer ordinær sunnimuslim og tonet ned den omvendte rasismen fra Nation of Islam.

Bruddet hadde imidlertid skapt et ekstremt fiendskap, og 21. februar 1965 ble Malcolm X skutt og drept av tre medlemmer av Nation of Islam under et foredrag i New York.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk borgerrettighetshelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183