På denne dag – Madame Tussauds eventyrlige liv

På denne dag i 1761 ble Marie Tussaud, verdenskjent for sine voksfigurer, født i Strasbourg i Frankrike.

Tussauds far døde da hun var to, og moren ble hushjelp for en lege som hadde som bigeskjeft å lage voksfigurer. Denne legen åpnet etterhvert en utstilling av voksfigurer i Paris, og her begynte Tussaud å lage voksfigurer som sekstenåring, den første av forfatteren Voltaire.

Etter den franske revolusjonen i 1789 ble hun oppfattet som kongevennlig og dømt til døden. Hun ble imidlertid benådet i siste liten, og ble i stedet satt til å lage voksfigurer av de halshugde hodene fra berømtheter. Det var kongelige, som Louis 16. og Marie Antoniette, men også revolusjonære som falt i unåde, som Marat og Robspierre. Flere av dem hun laget dødsmasker av, hadde vært hennes venner.

I 1802 forlot hun sin mann i Paris og tok med en sønn til London for å vise voksfigurene sine på en utstilling. Da Napoleonskrigene mellom Storbritannia og Frankrike blusset opp, ble det umulig å dra tilbake, og hun begynte å reise rundt i Storbritannia med sin utstilling av voksfigurer.

I en alder av 73 år etablerte så Tussaud i 1835 det første permanente voksmuseet i London, forløperen til dagens Madame Tussauds, som har mer enn 20 avleggere rundt i verden.

Da Marie Tussaud døde i 1850, videreførte familien virksomheten til den ble solgt mot slutten av 1800-tallet. I dag er selskapet eid av fornøyelsesparkoperatøren Merlin Entertainments.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og godt vokset helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

Illustrasjon: Voksfigur av Marie Tussaud fra Madame Tussauds.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183