På denne dag – Legendarisk israelsk spion henrettes

På denne dag i 1965 ble Mossad-agenten Eli Cohen hengt i Syria etter å ha infiltrert landets maktelite.

Cohen (til venstre på bildet) ble født en jødisk familie i Egypt i 1924. Han engasjerte seg i sionistiske undergrunnsgrupper og flyttet etter hvert til nylig opprettede Israel.

Her ble han rekruttert av etterretningstjenesten Mossad, som så etter en arabisktalende agent til å infiltrere den syriske regjeringen. En falsk identitet ble laget, og i 1961 flyttet Cohen til Argentina som forretningsmannen Kamel Amin Thaabet og bygde opp et nettverk blant syrere i landet.

Året etter flyttet han til Syria og fortsatte nettverksbyggingen. Han levde et jetsetliv, og leiligheten hans ble rutinemessig brukt av høytstående tjenestemenn som hadde affærer.

Cohen ble svært sentral i syriske maktsirkler. Selv om det i ettertid har vært vanskelig å verifisere detaljene, skal han ha posisjonert seg som kandidat til å overta som forsvarsminister.

Samtidig sendte han store mengder informasjon til Israel, men til slutt klarte syrerne, med sovjetisk hjelp, å peile inn radiosenderen hans, og han ble tatt i januar 1965 og hengt under en TV-sendt henrettelse fire måneder senere.

Cohens kanskje viktigste bedrift var å kartlegge syriske forsvarsstillinger på Golanhøydene. I tillegg anbefalte han syrerne til å plante eukalyptustrær for å gi skygge for stillingene. Disse trærne ble brukt for å styre Israels beskytning under seksdagskrigen i 1967. Etter sin arrestasjon ble Cohen en nasjonalhelt i Israel.

Netflix planlegger nå en serie om Eli Cohens liv, med Sacha Baron Cohen i hovedrollen.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk spionhelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183