På denne dag – Lederen av ungarernes Sovjetopprør henrettes

På denne dag i 1958 ble Imre Nagy, som ledet det ungarske opprøret mot Sovjetunionen to år tidligere, henrettet.

Nagy flyttet før andre verdenskrig til Sovjetunionen og meldte seg inn i kommunistpartiet. Da Europa etter krigen ble delt mellom øst og vest, dro han tilbake til Ungarn og satt i ulike regjeringer som etter hvert ble mer og mer kontrollert av Sovjetunionen.

Etter Stalins død i 1953 stod Nagy frem som leder for en gruppe som ville ha en viss politisk og økonomisk liberalisering, men han tapte en intern maktkamp og ble utstøtt.

Så, i 1956, brøt det ut et åpent opprør med gatekamper og krav om demokrati. Nagy kom tilbake som statsminister, men 4. november rykket store Sovjet-styrker over grensen og slo ned opprøret. Nesten 20.000 ungarere ble drept og rundt 200.000 flyktet, hvorav rundt 1200 kom til Norge.

Nagy søkte tilflukt i den jugoslaviske ambassaden. Etter forhandlinger ble han lovet fritt leide ut av Ungarn, men da han kom ut, ble han arrestert av sovjetiske soldater.

I 1958 ble Nagy i dypeste hemmelighet dømt til døden, henrettet og begravd anonymt i fengselsgården. Han var et ikke-tema i Ungarn inntil han ble rehabilitert i 1989 da det kommunistiske styret brøt sammen.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og ungarsk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183