På denne dag – Kidnapperne og den gjerrige milliardæren

På denne dag i 1973 ble oljearvingen John Paul Getty III (bildet) sluppet fri etter en kidnappingssak som vakte enorm medieoppmerksomhet.

John Paul Getty III var barnebarn av J. Paul Getty, som hadde bygd opp en av verdens aller største formuer i oljebransjen. Men mens farfaren var kjent som arbeidssom og gjerrig, fikk sønnesønnen en bohemoppvekst i Italia. Etter at stemoren døde av en heroinoverdose, og faren flyttet til England, bodde 16-årige John Paul III alene i Roma.

Så, i juli 1973, ble han kidnappet av en mafia-gruppering, som krevde 17 millioner dollar i løsepenger.

Bestefaren nektet imidlertid å betale. Han argumenterte med at det ville øke faren for at andre slektninger ble kidnappet.

Ikke før kidnapperne sendte et avskåret øre, og truet med å fortsette å sende kroppsdeler, ga den motvillige bestefaren seg. Men ikke før han hadde prutet det siste kravet ned fra 3,2 til 2,9 millioner dollar. I tillegg betalte han bare 2,2 millioner dollar, det maksimale han kunne trekke fra på skatten, mens resten ble gitt som rentebærende lån til John Paul IIIs far.

Etter at han var sluppet fri, ringte Jonh Paul III til bestefaren for å takke, men oljemagnaten nektet å ta telefonen.

John Paul III kom aldri over kidnappingen. Han fikk tunge rusproblemer, og etter en overdose i 1981 ble han delvis blind, lam og pleietrengende resten av livet. Han døde i 2011.

Den tragiske historien om Getty-familien danner grunnlaget for filmen All the Money in the World, som snart har premiere.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten krav om løsepenger.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183