På denne dag – Jernbanens første dødsoffer

På denne dag i 1830 krevde jernbanetrafikken sitt første dødsoffer, under åpningen av den revolusjonerende Liverpool and Manchester Railway.

Dette var verdens første passasjerlinje med damplokomotiv og også den første med gjennomgående dobbeltspor, signalsystem og fast rutetabell.

En rekke kjendiser var med på åpningsturen, blant disse den tidligere britiske forsvarsminister William Huskisson (bildet).

Omtrent halvveis stoppet toget for å fylle vann. Flere av passasjerene gikk av, og Huskisson fikk øye på Arthur Wellesley, Duke of Wellington, krigshelten som slo Napoleon ved Waterloo.

Huskisson gikk bort til Wellington for å hilse, og la ikke merke til at det kom et lokomotiv på sporet ved siden av. Da han oppdaget dette, forsøkte han å komme seg inn i vognen til Wellington, men døren svingte ut, og Huskisson ble truffet av det passerende lokomotivet. Han døde få timer senere.

Ironisk nok førte dødsfallet til ekstra oppmerksomhet om åpningen av jernbanen, ikke bare om farene, men også mulighetene ved moderne jernbanedrift. De påfølgende årene ga en voldsom boom for jernbanen.

Ettertiden har vist at jernbane er blant de aller tryggeste transportmetodene, så Huskisson hadde uflaks da han ble historisk.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og trafikksikker helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183