På denne dag – Janis Joplin født

På denne dag i 1943 ble Janis Joplin, en av tidenes største kvinnelige blues- og rockestjerner, født i oljebyen Port Arthur i Texas.

Joplin la ikke skjul på at hun passet dårlig inn i det konservative miljøet i hjembyen, hvor hun ble mobbet og baksnakket: – Jeg var et utskudd. Jeg leste, jeg malte. Jeg hatet ikke niggere.

Etter noen retningsløse år på universitet, dro hun som 20-åring til San Francisco. Hun forsøkte seg innen musikk, men fikk store rusproblemer og dro tilbake til hjembyen. Der gjorde hun et mislykket forsøk på å tilpasse seg et småborgerlig liv, før hun i 1966 fikk tilbud om å komme tilbake til San Francisco og bli vokalist i gruppen Big Brother and the Holding Company.

Hennes voldsomme og rå blues-stemme var helt annerledes enn andre kvinnelige artister og vakte stor oppmerksomhet. Men mens musikkarrieren skjøt fart, falt hun tilbake til en utflytende livsstil preget av tung rusbruk.

Fra 1969 startet hun en kort og intens solokarriere, som kulminerte med innspillingen av albumet «Pearl» året etter. Før platen kom ut, døde hun 4. oktober 1970 av en overdose heroin. Hun ble 27 år.

«Pearl» ble en enorm suksess etter Joplins død, og hun er i dag anerkjent for klassikere som «Me and Bobby McGee», «Piece of My Heart», «Cry Baby», «Move Over» og «Mercedes Benz».

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk rockehelg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183