På denne dag – Israels atomprogram avsløres

På denne dag i 1986 avslørte The Sunday Times Israels hemmelige atomvåpenprogram basert på informasjon fra atomteknikeren Mordechai Vanunu (bildet), som nettopp var blitt kidnappet av israelsk etterretning.

Mordechai Vanunu begynte å jobbe ved atomanlegget Dimona i Negev-ørkenen etter fullført militærtjeneste.

Gradvis ble han kritisk til myndighetenes politikk, spesielt mot palestinerne. Samtidig ble forholdet til arbeidsgiveren dårligere, og i 1985 sa han opp, etter i skjul å ha tatt bilder av anlegget.

Vanunu konverterte også til kristendommen, forlot Israel og dro på en backpacking-tur der han kom i kontakt med The Sunday Times og fortalte om Israels hemmelige atomprogram.

Avisen fikk ham installert i ulike dekkboliger i England mens de jobbet for å verifisere opplysningene.

Men i mellomtiden var israelsk etterretning kommet på sporet og satte opp en «honey trap» hvor Mossad-agenten Cheryl Bentov utga seg for å være en amerikansk turist som innledet et forhold til Vanunu. Hun lokket Vanunu med på en ferietur til Italia 30. september 1986. Her ble han kidnappet, sendt til Israel og dømt til 18 års fengsel for spionasje. 11 av årene ble sonet i isolat.

Vanunu slapp ut i 2004. Han søkte samme år asyl i Norge, men søknaden ble avslått av av den norske regjeringen.

I 2015 giftet han seg med den norske teologiprofessoren Kristin Joachimsen, og Norge har nå godkjent familiegjenforening, men han har så langt ikke fått forlate Israel, hvor han er underlagt flere restriksjoner.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten «honey traps».

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183