På denne dag – Iran-Contras-skandalen

På denne dag i 1986 ble amerikanske David Jacobsen sluppet fri av kidnappere i Libanon – og dermed startet den største politiske skandalen under Ronald Reagans presidenttid.

På 1980-tallet ble en rekke vestlige gisler tatt i Libanon, de fleste trolig av grupper tilknyttet den iranskstøttede organisasjonen Hizbollah.

Den offisielle holdningen i de fleste land, inkludert USA, var at man ikke forhandlet med gisseltakere. Men presset økte. Flere gisler var holdt i årevis, og det ble meldt om grov tortur og dødsfall.

I skjul begynte derfor Reagans administrasjon å selge våpen til Iran, i strid med amerikansk lov. Hensikten var at Iran skulle bruke sin innflytelse på Hizbollah for å få gisler frigitt.

I tillegg ble deler av salgssummen i hemmelighet sendt videre til høyreorienterte styrker, Contras, som kjempet mot det sosialistiske Sandinist-styret i Nicaragua, også dette ulovlig.

Gradvis ble gisler sluppet fri, inntil turen kom til sykehusdirektøren David Jacobsen. Samtidig som amerikanske medier bragte gladsaker om at han var fri, ble det i et libanesisk magasin avslørt at frigivelsen kom på grunn av våpensalgene til Iran, og dermed eksploderte det som ble Iran-Contras-skandalen.

Det viste seg at presidenten  hadde godkjent våpensalgene, men det er uklart om han visste at penger gikk videre til Contras. En rekke sentrale personer i Reagans administrasjon ble tiltalt og dømt, men de fleste ble benådet av Reagans etterfølger George H. W. Bush. De få som ikke ble benådet eller frikjent, fikk minimale straffer.

Den mest sentrale, oberstløytnant Oliver North (bildet), er i dag leder for våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183