På denne dag – Hun dokumenterte lynsjing

På denne dag i 1884 ble Ida B. Wells, som var sort, fratatt plassen sin på et tog nær Memphis i Tennessee. Ydmykelsen inspirerte henne til å bli en banebrytende undersøkende journalist og aktivist.

Wells var født i slaveri i 1862. Da hun var 16, døde foreldrene og hun tok ansvar for fem småsøsken samtidig som hun begynte å jobbe som lærer.

Allerede som ung var hun provosert over rasismen hun så rundt seg i sørstatene, men det eksploderte da hun ble kastet av toget i 1884 for å nekte å gi fra seg setet hun hadde betalt for. Hun saksøkte jernbaneselskapet, og til overraskelse for mange vant hun frem i en lokal rett, som tilkjente henne 500 dollar. Men dette ble omgjort av delstatens høyesterett, til stor skuffelse for Wells.

Fra da av begynte hun å skrive om diskriminering av sorte generelt, men det temaet som virkelig skulle gjøre henne kjent var lynsjing.

I 1889 ble tre av hennes venner drept av en hvit gjeng. Wells begynte en omfattende dokumentasjon av lynsjing av sorte, blant annet i to bøker, Southern Horrors og The Red Record.

Arbeidet førte til en rekke drapstrusler, og Wells valgte til slutt å flytte fra Memphis til Chicago, som hun opplevde som tryggere.

Hun fortsatte å arbeide som journalist og aktivist, dro på foredragsturneer og bidrog til å sette fokus på manglende rettssikkerhet for sorte.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og antirasistisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183