På denne dag – Houston, we have a problem

På denne dag i 1970 lød et brak ombord i romfartøyet Apollo 13, og verden fikk frasen «Houston, we have a problem.»

Målet for Apollo 13 var den tredje bemannede månelandingen. Etter to dager hadde astronautene James A. Lovell, Jack Swigert og Fred Haise nettopp avsluttet en direkteoverført TV-sending da de hørte et kraftig smell etterfulgt av vibrasjoner.

Kontrollsenteret ble umiddelbart kontaktet med ordene: «Okay, Houston, I believe we’ve had a problem here.»

Situasjonen var kritisk. En av to oksygentanker var tom, den andre lekk. To av tre brenselceller sviktet. En gassky stod ut i rommet.

Det ble raskt avgjort at de tre måtte evakuere fra den store servicemodulen til den lille landingsmodulen forut.

Det var umulig å snu romskipet i den standen det var i, så de måtte forsøke å fortsette rundt månen i en bane som ville sende dem tilbake til jorden. Problemet var at kursen ikke var riktig. Etter raske kalkulasjoner ble en jetmotor kjørt i 30,7 sekunder for å dytte skipet tilbake på rett kurs.

Deretter måtte flere tekniske løsninger improviseres før astronautene tre dager senere landet i Stillehavet og ble plukket opp i god behold (bildet). Granskning viste at en av oksygentankene hadde en skade som førte til overledning. Det var umulig for astronautene å oppdage dette.

I en film om dramaet ble den første meldingen forkortet til «Houston, we have a problem.» Og det er nok den frasen de fleste i dag bruker når noe går skeis.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten problemer.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183