På denne dag – henrettelsen i Saigon

På denne dag i 1968 publiserte New York Times dette bildet på toppen av førstesiden, noe som ble et vendepunkt for amerikanernes syn på Vietnam-krigen.

Bildet viser den sørvietnamesiske politisjefen Nguyen Ngoc Loan som henretter Nguyen Van Lem, et medlem den kommunistiske opprørsbevegelsen i Saigon (nå Ho Chi Minh-byen). Lem var nettopp pågrepet, mistenkt for å ha drept en sørvietnamesisk offiser, hans kone og barn.

Fotoet av den summariske henrettelsen ble tatt av krigsfotografen Eddie Adams fra Associated Press. Hendelsen ble også filmet av en kameramann fra NBC.

Samtidig hadde opprørerne, støttet av det kommunistiske Nord-Vietnam, startet den bredt anlagte Tet-offensiven mot en rekke sørvietnamesiske byer.

Tet-offensiven og den sjokkerende henrettelsen bidrog til at mange i USA stilte spørsmål ved støtten til regimet i Sør-Vietnam, og president Lyndon B. Johnson begynte snart å se etter en utvei fra krigen.

Da Sør-Vietnam falt i 1975, flyktet Loan til USA. Han åpnet en pizzarestaurant i småbyen Burke i Virginia og holdt en lav profil. Adams mente Loan var blitt urettferdig fordømt for det som skjedde i en ekstrem situasjon, og de to opprettholdt kontakten.

I 1991 måtte Loan stenge pizzarestauranten etter økende oppmerksomhet rundt hans fortid. Adams fortalte at da han besøkte restauranten siste gang, hadde noen skrevet på toalettveggen: «We know who you are, fucker.»

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten summariske henrettelser.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183