På denne dag – Høyesterett åpner

Før 1814 var det en felles dansk-norsk høyesterett i København som også avgjorde norske saker, men da Norge fikk sin grunnlov, ble det bestemt at Norge skulle ha sin egen Høyesterett.

Den første leder av Høyesterett ble justitiarius Johan Randulf Bull, som på det tidspunkt var både gammel og overvektig, så han ble hver dag fraktet til retten i bærestol. Med seg fikk han seks dommere, eller assessorer, som de da ble kalt.

Den første saken var ganske typisk for datidens bondesamfunn; det var en odelssak.

Advokaten som først fikk ordet, Bredo Henrik von Munthe af Morgenstierne, åpnet med disse ord: «Høistærværdige herrer! Norges rikes øverste dommere!»

Dette forble den faste tiltalen i Høyesterett helt til 1968, da Lilly Bølviken ble den første kvinnelige høyesterettsdommer, og formuleringen ble endret til den man bruker i dag: «Høyst ærverdige rett, rikets øverste dommere.»

Høyesterett ledes i dag av justitiarius Toril Marie Øie, har i tillegg nitten dommere og holder til i Høyesteretts hus fra 1903, med adressen Høyesteretts plass og med den monumentale fasaden (bildet) vendt mot Finansdepartementet i regjeringskvartalet. Bygget ble fredet i 2014.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og juridisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.På denne dag i 1815 ble Norges Høyesterett åpnet.


 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183