På denne dag – Gummiens far

På denne dag i 1800 ble Charles Goodyear født. Han utviklet vulkaniseringsprosessen, som gjør gummi anvendelig.

Goodyear begynte allerede som 13-åring å jobbe i ulike verksteder, og bygde etter hvert opp sin egen mekaniske industrivirksomhet.

Han slet med både helsen og økonomiske problemer, men så sin store mulighet da han begynte å eksperimentere med gummi. Gummi fra gummitreet hadde vært kjent i uminnelige tider, men rågummi har begrenset bruksverdi; den blir klissete i varme og hard i kulde.

Gjennom mer enn ti år med eksperimenter og en porsjon tilfeldigheter fant Goodyear ut at gummien ble mye sterkere av å utsettes for høy temperatur og syre, en prosess som fikk navnet vulkanisering, oppkalt etter den romerske ildguden Vulkan.

Dette ble startskuddet for en vekstindustri, men Goodyear selv klarte aldri å tjene penger på sin oppfinnelse, blant annet fordi han tapte en viktig patentsak. En periode satt han i gjeldsfengsel.

I 1860 ble Goodyear tilkalt til sin datter som var blitt alvorlig syk. Da han kom frem, fikk han beskjed om at datteren var død. Sjokket utløste et sammenbrudd, og han døde kort tid etter – nedbrutt og blakk.

Dekkprodusenten Goodyear ble startet lenge etter hans død og har ingen direkte tilknytning til Charles Goodyear. Men navnet ble valgt for å ære oppfinneren av prosessen som gjorde det mulig å produsere dekk og andre produkter av gummi.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og vulkanisert helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183