På denne dag – Frigjøringserklæringen

På denne dag i 1862 utstedte president Abraham Lincoln dekretet Emancipation Proclamation, som erklærte at slaver i sørstatene skulle frigis.

Erklæringen kom etter mye grubling fra Lincoln. Selv om han personlig var motstander av slaveri, var han usikker på sin politiske støtte. Da sørstatene brøt ut av unionen i 1861 og utløste den amerikanske borgerkrigen, valgte Lincoln primært å argumentere med at løsrivelsen var grunnlovsstridig heller enn å fokusere på slaveri.

Lincoln ønsket også å vente med å sette slaverisaken på spissen til nordstatene fikk et militært overtak, men i begynnelsen gikk krigen dårlig. Og da sørstatsgeneralen Robert E. Lee rykket inn i nordstatene, ble Lincolns posisjon svært usikker, både politisk og militært.

Men i september 1862, i det voldsomme slaget ved Antietam i Maryland, den blodigste dagen i borgerkrigen, vant Lincolns styrker en strategisk viktig seier.

Dette satte mot i presidenten, og han utstedte dekretet om frigivelse av alle slaver. Dette bidrog til at stadig flere slaver i sørstatene rømte, og mange ble med i krigen på nordstatssiden.

Et eksplisitt grunnlovsfestet forbud mot slaveri ble ratifisert i desember 1865, etter at Lincoln var blitt myrdet i april samme år og de siste sørstatsstyrkene hadde overgitt seg i juni.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og frigjort helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183