På denne dag – Fredsprisen til Carl von Ossietzky

På denne dag i 1936 ble den tyske pasifisten og journalisten Carl von Ossietzky (bildet) tildelt Nobels fredspris etter et års nøling.

Ossietzky var dømt for spionasje etter å ha avslørt hemmelige tyske opprustningsplaner og satt i konsentrasjonsleir, hvor helsen hans ble stadig dårligere.

Behandlingen av Ossietzky vakte internasjonal harme, og han var favoritt til å vinne Fredsprisen året før, i 1935. Men saken var kontroversiell. Aftenposten skrev for eksempel at en pris til Ossietzky ville være «en hån mot selve fredens idé». Komiteen valgte til slutt å benytte seg av muligheten til å la være å dele ut prisen for 1935.

I 1936 avgjorde komiteen at Ossietzky skulle få prisen for 1935 i ettertid. Men avgjørelsen var så vanskelig at utenriksminister Halvdan Koht og Venstre-leder Johan Ludwig Mowinckel trakk seg fra komiteen.

Da prisen skulle deles ut, valgte også kong Haakon for første gang å utebli.

Ossietzky fikk på det tidspunktet legebehandling på sykehus. Men han var underlagt strenge restriksjoner og fikk ikke reise for å motta prisen. Den tyske nazi-regjeringen forbød landets presse å omtale prisen og gjorde det klart at ingen tysker i fremtiden ville motta Nobelpriser av noe slag.

Ossietzky fikk aldri glede av prisbeløpet. Han ble lurt av en advokat som skulle viderebringe pengene, og halvannet år senere døde han av tuberkulose, etter alt å dømme fra fangeoppholdet, i en alder av 48 år.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og fredselskende helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183