På denne dag – Europa og Amerika knyttes sammen

På denne dag i 1866 nådde den første velfungerende transatlantiske telegrafkabelen land i Canada og revolusjonerte kommunikasjonen mellom Europa og Amerika.

Før telegrafkabelen tok det opp mot to uker å sende en melding med skip mellom Europa og Amerika. Derfor ble det rundt midten av 1800-tallet gjort en rekke forsøk på å etablere en kabelforbindelse, men så langt hadde ingen klart å etablere en velfungerende kobling.

I 1866 lyktes endelig et ambisiøst prosjekt finansiert av den amerikanske papirmagnaten Cyrus Field.

Det tok åtte måneder å produsere kabelen og ytterligere fem måneder å få den ombord i det ombygde passasjerskipet SS Great Eastern (bildet), som var datidens desidert største skip uansett type.

I begynnelsen var kapasiteten begrenset til rundt åtte ord i minuttet og prisen var så høy som 10 dollar per ord, noe som da tilsvarte en ukes lønn for en faglært arbeider. Men gradvis ble prisen satt ned, samtidig som flere kabler ble lagt for å utvidet kapasiteten.

Dermed tiltok bruken, og telegrafforbindelsen fikk snart enorm betydning for forholdet mellom Europa og Amerika, både politisk og økonomisk gjennom økt handel.

Fortsatt går det aller meste av datatrafikk mellom kontinenter via rundt 350 undersjøiske kabler, men innmaten er nå fiber i stedet for kobber. De gamle, utrangerte kobberkablene ligger i stor grad fortsatt på havbunnen.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og telegrafisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183