På denne dag – Den frivillige Auschwitz-fangen

På denne dag i 1948 ble polakken Witold Pilecki, som frivillig lot seg fengsle i Auschwitz, henrettet.

Pilecki var offiser i den polske hæren, og da Polen ble invadert av Tyskland i 1939, sluttet han seg til motstandsbevegelsen. I 1940 foreslo han at han skulle la seg fengsle i konsentrasjonsleiren Auschwitz for å samle informasjon om leiren og organisere motstand blant fangene.

Her ble han Auschwitz-fange nummer 4859 etter å ha blitt arrestert med vilje og utgitt seg for å være Tomasz Serafińsk, en ettersøkt motstandsmann. Han begynte raskt å smugle ut informasjon om hva som foregikk i Auschwitz.

Etter en dramatisk flukt våren 1943 skrev Pilecki en omfattende rapport om Auschwitz, hvor han anslo at halvannen million fanger var blitt gasset. Dette var den første rapporten de allierte landene fikk om realiteten i de tyske konsentrasjonsleirene, men informasjonen ble vurdert som for utrolig til å være sann.

Da Polen etter krigen fikk en kommunistisk regjering dominert av Sovjetunionen, fortsatte Pilecki sitt undergrunnsarbeid, nå med en ny fiende. I mai 1947 ble han arrestert og et år senere henrettet og begravd på ukjent sted.

Etter kommunismens fall, ble Pilecki rehabilitert av polske myndigheter og tildelt landets høyeste utmerkelse. Aktor i saken mot ham ble selv stilt for retten, men døde før dommen falt. Flere filmer og bøker er laget om Pileckis liv.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og heltemodig helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183