På denne dag – Den belgiske revolusjon

På denne dag i 1830 brøt det ut opptøyer etter en operaforestilling i Brussel, noe som førte til at Belgia ble opprettet som egen nasjon.

Det som i dag er Belgia opp gjennom historien vekselvis vært styrt av ulike europeiske stormakter, men etter Napoleonskrigene ble dette området en del av Nederland. Sterke motsetninger mellom de nordlige og sørlige delene av landet bygde seg opp frem mot 1830. Men gnisten som fikk kruttønnen til å eksplodere var en fremvisning av operaen Den stumme fra Portici av Daniel Auber, som handler om et historisk opprør i Italia.

Oppildnet av denne historien, gikk store deler av publikummet rett fra operaen og startet et gateopprør som ble til det som i ettertid fikk navnet den belgiske revolusjon.

Kong William av Nederland sendte tropper for å slå ned opprøret, men dette lyktes ikke. Etter en tid med stridigheter, erklærte Belgia seg selvstendig, noe som utløste en krig fra Nederlands side, men invasjonen ble slått tilbake da Belgia fikk støtte fra Frankrike. Ikke før i 1839 anerkjente Nederland Belgia som selvstendig land.

Noe av det som bidrog til løsrivelsen var at folk i den sørlige delen som ble Belgia i hovedsak var katolikker, mens de fleste i nord var protestanter. Men også internt i Belgia var, og er, det en dyp splittelse den fransktalende regionen Vallonia og de nordlige delene, hvor språket er nederlandsk. Denne motsetningen har bidratt til store politiske problemer i Belgia den dag i dag.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og belgisk helg.

Illustrasjon: Scene fra den belgiske revolusjonen i 1830, av Gustave Wapper

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183