På denne dag – Carnegie dør en fattig mann

På denne dag i 1919 døde Andrew Carnegie nesten like fattig som da han ble født, etter å ha gitt bort en av verdens største formuer.

Carnegie ble født i en ettroms hytte med jordgulv i Skottland i 1835. Familien emigrerte til USA i 1848 og 13-årige Carnegie begynt å jobbe 72-timers uke på en tekstilfabrikk i Pittsburgh.

Carnegie var usedvanlig kunnskapstørst. Han leste alt han kom over, men dette ble begrenset av at man den gang måtte betale for å låne bøker på biblioteker.

Etter hvert byttet han jobb til et telegrafselskap, etter å ha lest seg til hvordan man bruker en telegraf, og så til et jernbaneselskap, hvor han avanserte til en lederjobb.

Samtidig begynte han å investere i aksjer, på en måte som i dag ville vært å betrakte som ulovlig innsidehandel, men som den gang var normal praksis.

Han fokuserte spesielt på stålindustrien, som han moderniserte og konsoliderte. Dette resulterte i en av verdens største formuer, som ble synlig da han I 1901 solgte seg ut.

Etter dette dedikerte han seg til filantropi i stor skala. Med utgangspunkt i egen kunnskapstørst som ungdom, fokuserte han spesielt på biblioteker. Han finansierte nær 3000 offentlige biblioteker, i tillegg til blant annet museer, kunststiftelser, konserthaller og universiteter.

Andrew Carnegie, som sa: «The man who dies rich dies disgraced.»

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og filantropisk helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183