På denne dag – Berlinmurens fall

På denne dag i 1989 ble grensen mellom Øst- og Vest-Berlin åpnet.

Etter andre verdenskrig ble Tyskland delt i to. Mens resten av grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland var stengt, var det de første årene fri ferdsel mellom Øst- og Vest-Berlin, og mange forlot det kommunistiske Øst-Tyskland via Vest-Berlin.

I 1961 bygde derfor østtyske myndigheter en mur mellom de to delen av byen. Det offisielle navnet var Antifaschistischer Schutzwall, den antifascistiske beskyttelsesmuren, men ingen var i tvil om den egentlige hensikten. Berlinmuren ble under den kalde krigen et vedvarende symbol på ufriheten i det kommunistiske Øst-Europa.

Fra 1961 til 1989 klarte rundt 5000 å flykte over muren, rundt 3000 ble arrestert, mens 136 ble drept under fluktforsøk.

I 1989 gikk det mot slutten for kommunistregimene i Øst-Europa. Gjennombruddet i Øst-Tyskland kom likevel uventet. Politbyråmedlem Günter Schabowski holdt kvelden 9. november en direktesendt pressekonferanse (bildet). Han hadde før pressekonferansen fått en lapp hvor det stor at det skulle åpnes for privatreiser via alle grenseoverganger til Vest-Tyskland, og han leste opp denne teksten.

En journalist spurte så når dette skulle tre i kraft, men det hadde Schabowski ikke fått opplysninger om, så han gjetter bare og svarte at det gjaldt umiddelbart.

Dette første til at store menneskemengder strømmet mot portene i muren. Men vedtaket var ikke offisielt fattet. Grensevaktene hadde ingen ordrer å forholde seg til, men valgte til slutt å åpne grensene på eget initiativ. Dermed «falt» Berlinmuren.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og grenseløs helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183