På denne dag – Antibiotika oppdages tilfeldigvis

På denne dag i 1928 gjorde rotekoppen Alexander Fleming (bildet) tidenes kanskje viktigste medisinske oppdagelse.

På ettersommeren 1928 jobbet den anerkjente forskeren Alexander Fleming med stafylokokkbakterier i sitt laboratorium ved St. Mary's Hospital i London. Da han kom tilbake etter et par ukers ferie, oppdaget den notorisk rotete Fleming at en åpen skål med bakterier hadde blitt etterlatt ved et vindu og fått muggsporer i seg.

Fleming la da merke til at bakteriene rundt muggkoloniene døde. Han klarte å isolere den bakteriedrepende muggen og identifisere den som Penicillium.

Selv om Fleming der og da oppdaget det som skulle bli den viktigste typen antibiotika, var han selv tvilende til hvor anvendelig dette ville være i praksis.

Det var først da to andre forskere, Howard Florey og Ernst Boris Chain, rundt 1940 begynte å interessere seg for Flemings oppdagelse at utviklingen skjøt fart, og mot slutten av andre verdenskrig masseproduserte de allierte penicillin, noe tyskerne ikke gjorde. Dette fikk stor betydning for å begrense dødeligheten blant sårede allierte soldater etter D-dag-invasjonen i 1944.

I 1945 fikk Fleming, Florey og Chain Nobel-prisen i medisin.

Alexander Fleming, som sa: – Da jeg våknet rett etter soloppgang 28. september 1928, hadde jeg så visst ingen planer om å revolusjonere all medisin ved å oppdage verdens første antibiotika, eller bakteriedreper. Men det var vel akkurat det jeg gjorde.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og bakteriefri helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183