På denne dag – «Negerpostmesteren» drept

På denne dag i 1694 skal den såkalte «negerpostmesteren» Christian Hansen Ernst ha blitt knivdrept i Kragerø.

Denne saken er en sentral del av lokalhistorien i Kragerø, men det er stor usikkerhet rundt detaljene. Angivelig skal en sort mann, som fornorsket navnet sitt til Christian Hansen Ernst, ha kommet til Kragerø sammen med britiske James Wicker, som i 1681 ble toller i byen.

Ernst var trolig født i England, muligens som slave, og han skal ha vært tjener for Ulrik Frederik Gyldenløve, som var ambassadør i London og senere stattholder i Norge.

På et portrett av Gyldenløve i Eidsvollsbygningen er det en sort tjener, som kan være Ernst. Det var trolig også Gyldenløve som sørget for at Ernst fikk embetet i Kragerø, som også omfattet ansvar for veiing og måling.

Grunnen til at Ernst ble drept er høyst uklar, men den lokale historiefortellingen sier at han var populær blant damene, og at sjalusi kan ha vært motivet.

Ernst var etter alt å dømme Norges første fargede embetsmann og trolig en av de aller første fargede personene i landet i det hele tatt.

Smuget hvor drapet skjedde kalles fortsatt Knivstikkersmauet. For noen år siden ble et skilt hengt opp i gaten (bildet), men dette vakte sterke reaksjoner på grunn av den stereotype tegningen.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten overdreven knivstikking.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183