På denne dag – Patentsøknad på strekkode

På denne dag i 1948 søkte Norman Woodland og Bernard Silver patent på strekkoden.

Woodland og Silver var venner og ingeniørstudenter da de begynte å diskutere et spørsmål de hadde fått fra sjefen for en butikkjede: Var det mulig å utvikle et apparat som automatisk kunne registrere produktinformasjon i kassen?

Gjennombruddet kom da Woodland satt på stranden og kjedet seg. Han tegnet streker sanden med fingrene og trakk paralellen fra de tynne og tykke strekene i sanden til morsekode – og dermed til forløperen for dagens strekkoder.

De to klarte å lage fungerende strekkodeskannere, men med datidens teknologi var det umulig å kommersialisere ideen, som Woodland og Silver solgte til teknologiselskapet RCA.

Det var første i 1974 at strekkoder ble tatt i bruk kommersielt, og oppstarten gikk også da tregt på grunn av en typisk høna-og-egget-situasjon: Leverandørene ville ikke ta bryet med å utstyre varene med strekkoder så lenge ikke butikkene hadde skannere, og butikkene ville ikke investere i skannere så lenge ikke varene hadde koder.

Men gradvis skjøt utviklingen fart og endret detaljhandelen totalt. Man trengte ikke lenger å sette prislapp på alle varene, og lagerstyringen ble langt bedre. Men utstyret var dyrt og økte stordriftsfordelene for supermarkedkjeder på bekostning av småbutikker på hjørnet.

I dag har strekkodene spredd seg til mange andre bruksområder enn butikker, selv om teknologien i senere år er blitt utfordret av RFID-merking, som bruker radiosignaler.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og godt merket helg.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden. 

 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183