På denne dag i 1945 ble et av verdens mest berømte krigsfotoer tatt på den japanske øya Iwo Jima.

Amerikanske styrker hadde gått i land på den strategisk viktige øya 19. februar. På den femte dagen klarte soldater fra U.S. Marines å ta det høyeste punktet på øya, og et lite, amerikansk flagg ble raskt plantet der.

Men en av de amerikanske offiserene mente de måtte få opp et større og mer synlig flagg, og det er dette andre flagget som er på det berømte bildet.

Fotoet ble tatt av krigsfotografen Joe Rosenthal fra Associated Press. Det ble trykket i amerikanske aviser to dager senere og ble deretter omfattende brukt i patriotisk amerikansk krigspropaganda. Det var så slående at mange mente det måtte være arrangert, men Rosenthal fastholdt at han bare fotograferte det som faktisk skjedde på fjelltoppen.

Slaget om Iwo Jima var blodig og fortsatte i over en måned etter at flagget ble heist. Rundt 21.000 japanske og nesten 7.000 amerikanske soldater døde. Av de seks soldatene på bildet, døde tre i kampene på øya.

En av de tre som overlevde var Ira Hayes, en 22-åring fra indianerstammen Pima. Han ble berømt etter krigen, men taklet oppmerksomheten dårlig, fikk store alkoholproblemer og frøs i hjel under en fyllekule ti år senere. Denne tragiske skjebnen dannet grunnlaget for en av de mest kjente sangene til countryartisten Johnny Cash: The Ballad of Ira Hayes.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk og heltemodig helg.

CC har ellers vært i media i det siste:
Tetlie og Ektvedt blir partnere i PR-byrå
Kaia Tetlie og Mats Ektvedt rykker opp - blir partnere i Corporate Communications

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.